ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΠΑΕ

Περιεχόμενα Βοήθειας:

Πλοήγηση
Αναζήτηση
Σύνθετη Αναζήτηση
Αναζήτηση Θεματικής Κατηγορίας
Κοινότητες
Συλλογές
Εισέλθετε στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ
Υποβάλλετε
Μορφότυποι Αρχείων
Handles
Το Προφίλ μου
Επεξεργαστείτε το προφίλ σας
Λάβετε ειδοποιήσεις μέσω e-mail
 

Το λογισμικό DSpace συλλέγει, διανέμει και συντηρεί ψηφιακά προϊόντα έρευνας. Εδώ θα μπορείτε να βρείτε άρθρα, εργασίες και δεδομένα σε διάφορες ψηφιακές μορφές. Το περιεχόμενο αυξάνεται μέρα με τη μέρα καθώς νέες κοινότητες και συλλογές προστίθενται στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.

Το περιεχόμενο του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ είναι οργανωμένο σε κοινότητες που μπορούν να αντιστοιχούν σε διοικητικές οντότητες, όπως Σχολές και Τμήματα. Σε κάθε κοινότητα μπορούν να υπάρχουν άπειρες υποκοινότητες και συλλογές. Κάθε συλλογή μπορεί να περιέχει άπειρο αριθμό τεκμηρίων.


ΠΛΟΗΓΗΣΗαρχή

Η Πλοήγηση σάς επιτρέπει να δείτε μια λίστα τεκμηρίων με κάποια συγκεκριμένη σειρά:

Η Πλοήγηση ανά Κοινότητα/ Συλλογή σάς εμφανίζει τις κοινότητες σε αλφαβητική σειρά και σάς επιτρέπει να δείτε τις υποκοινότητες και τις συλλογές τους.

Η Πλοήγηση ανά Τίτλο σάς εμφανίζει σε αλφαβητική σειρά όλους τους τίτλους τεκμηρίων στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.

Η Πλοήγηση ανά Συγγραφέα σάς εμφανίζει σε αλφαβητική σειρά όλους τους συγγραφείς τεκμηρίων στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.

Η Πλοήγηση ανά Θέμα/ Λέξη-κλειδί σάς εμφανίζει σε αλφαβητική σειρά όλα τα θέματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν τεκμήρια στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.

Η Πλοήγηση ανά Ημερομηνία σάς εμφανίζει σε αντίστροφη χρονολογική σειρά όλα τα τεκμήρια που υπάρχουν στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.

Μπορείτε να εισέλθετε στο σύστημα αν:

  • αν διαθέτετε ιδρυματικό λογαριασμό
  • θέλετε να γίνετε συνδρομητής σε μια συλλογή και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μέσω e-mail κάθε φορά που προστίθενται νέα τεκμήρια
  • θέλετε να πάτε στη σελίδα "Προφίλ", όπου καταγράφονται οι συνδρομές σας και οι όποιες συναλλαγές σας με το ΙΑ του ΔΙΠΑΕ που απαιτούν εξουσιοδότηση (αν έχετε δικαίωμα υποβολής σε μια συλλογή, για παράδειγμα.)
  • επιθυμείτε να επεξεργαστείτε το λογαριασμό σας
  • να αποθηκεύσετε αγαπημένα σας τεκμήρια
  • να δείτε το ιστορικό των αναζητήσεων σας

Η Υποβολή είναι η λειτουργία του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέσουν ένα τεκμήριο στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ. Η διαδικασία υποβολής συμπεριλαμβάνει τη συμπλήρωση μιας φόρμας μεταδεδομένων με πληροφορίες σχετικά με το τεκμήριο και το "ανέβασμα" του αρχείου/ των αρχείων που συνιστούν το ψηφιακό τεκμήριο.

Το Προφίλ μου είναι μια προσωπική σελίδα που υπάρχει για κάθε μέλος. Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει μια λίστα από τεκμήρια που βρίσκονται σε διαδικασία υποβολής για ένα συγκεκριμένο μέλος, ή μια λίστα με εργασίες που σχετίζονται με τεκμήρια και που χρειάζονται επεξεργασία, διόρθωση ή έλεγχο.

Η επεξεργασία του προφίλ σας σάς επιτρέπει να αλλάξετε τον κωδικό σας.

Τα αγαπημένα σας είναι η λίστα με τα τεκμήρια που έχετε επιλέξει να προστεθούν στην προσωπική σας λίστα

Το ιστορικό ενεργειών παρουσιάζει τις κινήσεις σας μέσα στο σύστημα σε μορφή λίστας

Το ιστορικό αναζητήσεων παρουσιάζει τις αναζητήσεις που εκτελέσατε όντας συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας στο ΙΑ.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗαρχή

Για να αναζητήσετε σε όλο το ΙΑ του ΔΙΠΑΕ, χρησιμοποιήστε το κουτί αναζήτησης στο επάνω μέρος της κεντρικής σελίδας

central_search

Για να περιορίσετε την αναζήτησή σας σε μια συγκεκριμένη κοινότητα ή συλλογή, πλοηγηθείτε στην κοινότητα ή τη συλλογή που σάς ενδιαφέρει και χρησιμοποιήστε το κουτί αναζήτησης στη συγκεκριμένη σελίδα.

Το λογισμικό DSpace χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης Jakarta Lucene. Διαβάστε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την αναζήτηση που ίσως σάς βοηθήσουν:

Τι αναζητείται στη γενική αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά
Η λέξη/ οι λέξεις που εισάγετε στο κουτί θα αναζητηθούν στα εξής πεδία: τίτλος, συγγραφέας, θέμα, επιτομή, σειρά και αναγνωριστικό κάθε εγγραφής τεκμηρίου.

Αν ο δικτυακός τόπος έχει ενεργοποιημένη την αναζήτηση σε πλήρες κείμενο, το κείμενο που εισήγατε θα αναζητηθεί και στο πλήρες κείμενο των εγγράφων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναζήτηση στο πλήρες κείμενο, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Διαχειριστή του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.

Τι δεν αναζητείται - εξαιρούμενες λέξεις
Η μηχανή αναζήτησης αγνοεί κάποιες λέξεις που προκύπτουν συχνά στην Αγγλική γλώσσα, αλλά δε βοηθούν στην ποιότητα των αποτελεσμάτων. Αυτές είναι:

"a", "and" , "are" , "as" , "at" , "be" , "but" , "by" , "for" , "if" , "in" , "into",

"is" ,"it" ,"no" , "not" , "of" , "on" , "or" , "such", "the" , "to" , "was"

Αποκοπή
Χρησιμοποιήστε έναν αστερίσκο (*) μετά από τη ρίζα μιας λέξης για να λάβετε όλα τα αποτελέσματα που περιέχουν λέξεις που ξεκινούν με αυτή τη ρίζα, για παράδειγμα:

   θα εμφανίσει αποτελέσματα όπως selects, selector, selectman, selecting.

  θα εμφανίσει αποτελέσματα όπως Ελλάδα, Ελληνική, ελληνικές, ελληνισμού, κτλ.

Stemming
Η μηχανή αναζήτησης αυτόματα αποκόπτει τις κοινές καταλήξεις λέξεων για να συμπεριλάβει πληθυντικό αριθμό, παρελθόντες χρόνους,... κτλ.

Αναζήτηση Φράσεων
Για να αναζητήσετε χρησιμοποιώντας πολλές λέξεις ως φράση, χρησιμοποιήστε εισαγωγικά (") για να περικλείσετε μια φράση.

Συμπερίληψη συγκεκριμένης λέξης
Βάλτε το σύμβολο συν (+) πριν από μια λέξη αν ΠΡΕΠΕΙ να εμφανίζεται στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Για παράδειγμα, στην ακόλουθη αναζήτηση η λέξη "training" είναι προαιρετική, αλλά η λέξη "dog" πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα.

Χρησιμοποιήστε "ανεπιθύμητες" λέξεις για να απομακρύνετε τεκμήρια
Βάλτε το σύμβολο πλην (-) πριν από μια λέξη αν θέλετε να μην εμφανίζεται στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το NOT. Αυτό μπορεί να περιορίσει την αναζήτησή σας απομακρύνοντας τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στην αναζήτηση,

  ή  

θα λάβετε αποτελέσματα που περιέχουν τη λέξη "training", εκτός από αυτά που περιέχουν και τη λέξη "cat".

Αναζήτηση με τελεστές Boole

Οι ακόλουθοι τελεστές του Boole μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συνδυάσουν όρους. Σημειώστε πως πρέπει να εισάγονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ!

AND - για να περιορίσετε τα αποτελέσματα σε αυτά που περιέχουν όλες τις λέξεις ή φράσεις που έχουν συνδυαστεί με αυτόν τον τελεστή, π.χ.

θα ανακτήσει όλα τα τεκμήρια που περιέχουν ΚΑΙ τις δύο λέξεις "cats" και "dogs".

OR - για να διευρύνετε την αναζήτηση ώστε να συμπεριλάβει οποιαδήποτε από τις λέξεις ή φράσεις που βρίσκεται δίπλα από αυτόν τον τελεστή

θα ανακτήσει όλα τα τεκμήρια που περιέχουν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ από τις λέξεις "cats" ή "dogs".

NOT - - για να αποκλείσετε τεκμήρια που περιέχουν τη λέξη που ακολουθεί μετά τον τελεστή, π.χ.

θα ανακτήσει τεκμήρια που περιέχουν τη λέξη "training" ΕΚΤΟΣ από αυτά που περιέχουν και τη λέξη "cat".

Παρενθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ομαδοποιήσουν τους όρους αναζήτησης σε σύνολα, και οι τελεστές μπορούν έπειτα να χρησιμοποιηθούν για όλο το σύνολο, π.χ.


ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗtop

Η σελίδα σύνθετης αναζήτησης σάς επιτρέπει να ορίσετε τα πεδία στα οποία θέλετε να γίνει η αναζήτηση και να συνδυάσετε αυτές τις αναζητήσεις με τους τελεστές Boole "and", "or" ή "not".

Μπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας σε μια κοινότητα κάνοντας κλικ στο βελάκι στα δεξιά του πτυσσόμενου μενού στο επάνω μέρος της σελίδας. Αν θέλετε η αναζήτησή σας να γίνει σε όλο το ΙΑ του ΔΙΠΑΕ, αφήστε το μενού όπως έχει.

Έπειτα, επιλέξτε από την αριστερή στήλη το πεδίο στο οποίο θέλετε να γίνει η αναζήτηση και εισάγετε τη λέξη ή τη φράση που αναζητείτε στη δεξιά στήλη. Μπορείτε να επιλέξετε και τον τελεστή Boole για να συνδυάσετε αναζητήσεις κάνοντας κλικ στο βελάκι στα δεξιά του μενού "AND (ΚΑΙ)".

Σημείωση: Πρέπει να χρησιμοποιείτε τα πλαίσια εισαγωγής κειμένου με σειρά. Αν αφήσετε κενό το πρώτο, δε θα γίνει αναζήτηση.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣαρχή

Το ελεγχόμενο λεξιλόγιο είναι ένα σύνολο όρων που συνιστούν ένα λεξικό με περιγραφές συγκεκριμένου περιεχομένου ή θεματικού αντικειμένου. Αυτές συντηρούνται από σώματα τυποποίησης ώστε να τυποποιηθεί ο τρόπος που παρόμοια αντικείμενα κατηγοριοποιούνται στα αρχεία. Αυτό βοηθά την αναζήτηση αυξάνοντας την πιθανότητα σχετικά τεκμήρια να συμπεριλαμβάνονται στα αποτελέσματα της αναζήτησης του χρήστη.

Το φιλτράρισμα της λίστας μιας κατηγορίας θα αφαιρέσει από τη λίστα τυχόν όρους που δεν ταυτίζονται με το φίλτρο. Οι υπόλοιποι όροι είναι οποιαδήποτε κατηγορία ή υποκατηγορία που περιέχει τον όρο του φίλτρου οπουδήποτε στην ιεραρχία. Αν επεκτείνετε κάθε κατηγορία, θα δείτε ποιοι όροι ταυτίστηκαν με το φίλτρο.

Για να αναζητήσετε στα τεκμήρια με βάση τη θεματική κατηγορία, "τσεκάρετε" όσα κουτιά χρειάζεται δίπλα από τις κατηγορίες πριν κάνετε κλικ στο "Αναζητήστε...". Η αναζήτηση θα επιστρέψει όλα τα τεκμήρια που είτε ταυτίστηκαν ακριβώς με τις κατηγορίες που επιλέχθηκαν είτε είναι κατηγοριοποιημένα κάτω από μια κατηγορία υψηλότερου επιπέδου. Κάνοντας κλικ στο "+" δίπλα από την κατηγορία θα επεκτείνει το δέντρο για να δείτε τι είδους περιορισμούς μπορείτε να κάνετε για την επιλεγμένη κατηγορία.


ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣαρχή

Το περιεχόμενο του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ είναι οργανωμένο σε κοινότητες που μπορούν να αντιστοιχούν σε διοικητικές οντότητες όπως Σχολές και Τμήματα. Σε κάθε κοινότητα μπορεί να υπάρχει απεριόριστος αριθμός υποκοινοτήτων και συλλογών. Κάθε συλλογή μπορεί να περιέχει απεριόριστο αριθμό τεκμηρίων. Αυτή η οργάνωση δίνει στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες των κοινοτήτων επιτρέποντάς τους να

  • Αποφασίσουν για πολιτικές, όπως
    - - ποιος συνεισφέρει περιεχόμενο
    - - αν θα υπάρχει διαδικασία ελέγχου
    - - ποιος θα έχει πρόσβαση
  • Προσδιορίσουν τη ροή των εργασιών - έλεγχος, επεξεργασία, μεταδεδομένα
  • Διαχειριστούν τις συλλογές

Κάθε κοινότητα έχει τη δική της σελίδα με πληροφορίες, νέα και συνδέσμους που αντανακλούν τα ενδιαφέροντα της κοινότητας αυτής, καθώς και μια λίστα με συλλογές εντός της κοινότητας.


ΣΥΛΛΟΓΕΣαρχή

Οι κοινότητες μπορεί να περιέχουν απεριόριστο αριθμό συλλογών στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ. Οι συλλογές μπορούν να είναι οργανωμένες σε σχέση με ένα θέμα ή είδος πληροφορίας (όπως εργασίες ή δεδομένα) ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ταξινόμησης θεωρεί μια κοινότητα χρήσιμη για την οργάνωση των ψηφιακών της τεκμηρίων. Οι συλλογές μπορούν να έχουν διαφορετικές πολιτικές και ροές εργασιών.

Κάθε συλλογή στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ έχει τη δική της σελίδα με πληροφορίες, νέα και συνδέσμους που αντανακλούν τα ενδιαφέροντα των χρηστών αυτής της συλλογής.


ΕΙΣΕΛΘΕΤΕ ΣΤΟ ΙΑ ΤΟΥ ΔΙΠΑΕαρχή

Όταν εισέρχεστε σε μια περιοχή του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ που απαιτεί εξουσιοδότηση, το σύστημα θα απαιτήσει να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία σας για να σας αναγνωρίσει. Όλοι οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν για να λαμβάνουν ενημερώσεις. Κάποιες περιορισμένες λειτουργίες, όπως η υποβολή περιεχομένου, απαιτούν εξουσιοδότηση από την κοινότητα.

Εάν θέλετε να εισέλθετε/εγγραφείτε στο σύστημα του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες εισαγωγής που βρίσκονται στη Σελίδα Εισαγωγής προτού αποφασίσετε αν θα πρέπει να κάνετε εγγραφή ή να εισέλθετε απλά με τον κωδικό σας. Ειδικότερα:

  • Εάν έχετε ήδη κάνει εγγραφή στο σύστημα παλαιότερα χρησιμοποιώντας την e-mail διεύθυνσή σας, τότε στη Σελίδας Εισαγωγής, εισάγετέ την στο πλαίσιο κειμένου Όνομα Χρήστη ή διεύθυνση E-mail και τον κωδικό που χρησιμοποιείτε μέχρι τώρα, στο πλαίσιο κειμένου Κωδικός.

  • Εάν δεν έχετε κάνει εγγραφή στο σύστημα και δεν είστε φοιτητής ή προσωπικό του Διεθνούς Πανεπιστημίου, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κέντρο δικτύου του Πανεπιστημίου για εκδώσετε ιδρυματικό λογαριασμό.


ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕαρχή

Επιλέξτε Συλλογή

Επιλέξτε συλλογή:

Κάντε κλικ στο βέλος στα δεξιά του πτυσσόμενου μενού για να δείτε μια λίστα με τις Συλλογές. Μετακινήστε το δείκτη του ποντικιού σας στην συλλογή όπου επιθυμείτε να προσθέσετε το τεκμήριό σας και κάντε κλικ.

(Αν εμφανιστεί μήνυμα πως δεν έχετε δικαίωμα υποβολής στην συλλογή που επιλέξατε, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Διαχειριστή του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ για περισσότερες πληροφορίες.)

Πρέπει να έχετε εξουσιοδότηση από κάποια κοινότητα για να υποβάλετε τεκμήρια σε μια συλλογή. Αν θέλετε να υποβάλετε ένα τεκμήριο, αλλά δε γνωρίζετε ποια είναι η κατάλληλη κοινότητα, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Διαχειριστή του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ για να μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια κοινότητα στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.

Μετά την επιλογή της συλλογής θα σας εμφανίσει την μπάρα πρόοδου.

Μπάρα προόδου - Τα Οβάλ Κουμπιά στο πάνω μέρος της σελίδας:

Στο πάνω μέρος των σελίδων υποβολής θα βρείτε 6 οβάλ κουμπιά που αναπαριστούν κάθε βήμα της διαδικασίας υποβολής. Καθώς προχωράτε στη διαδικασία, θα αλλάζει το χρώμα των κουμπιών. Αφού ξεκινήσετε, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να πηγαίνετε μπρος ή πίσω με ένα κλικ επάνω τους. Δε θα χάσετε δεδομένα αν μετακινείστε μπρος/ πίσω.

Progress Bar

Διακοπή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής:

Σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής μπορείτε να σταματήσετε και να αποθηκεύσετε τη δουλειά σας για να συνεχίσετε αργότερα κάνοντας κλικ στο κουμπί "Ακυρώστε/Αποθηκεύστε" στο κάτω μέρος της σελίδας. Τα δεδομένα που έχετε ήδη εισάγει θα αποθηκευτούν έως ότου επιστρέψετε στην υποβολή, και θα σάς γίνει υπενθύμιση από τη σελίδα "Προφίλ" ότι έχετε μια υποβολή σε εξέλιξη. Αν για κάποιο λόγο εξέλθετε από τη διαδικασία υποβολής κατά λάθος, μπορείτε να ξαναρχίσετε από τη σελίδα "Προφίλ". Μπορείτε, επίσης, να ακυρώσετε την υποβολή σας οποιαδήποτε στιγμή.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενη" για να συνεχίσετε ή "Ακυρώστε/Αποθηκεύστε" για να σταματήσετε και να αποθηκεύσετε ή να ακυρώσετε την υποβολή σας.


ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ: Περιγράψτε το τεκμήριό σας - Σελίδα 1πίσω στο ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕαρχή

Περιγράψτε τα στοιχεία της εργασίας σας συμπληρώνοντας τα πεδία της φόρμας υποβολής. Τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά.

* Περισσότεροι από έναν τίτλοι - Μερικές φορές ένα τεκμήριο έχει πάνω από έναν τίτλους, ίσως μια συντόμευση, ακρώνυμο, ή έναν τίτλο σε άλλη γλώσσα. Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον θέλετε να δηλώσετε αυτές τις πληροφορίες, κάντε κλικ το κουμπί δίπλα από τη σχετική πρόταση.

* Εισάγετε τα πεδία που περιγράφουν την εργασία σας, σε κάθε πεδίο κειμένου υπάρχει η σχετική επεξήγηση κάτω από αυτό.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενη" για να συνεχίσετε, ή στο "Ακυρώστε/ Αποθηκεύστε" για να σταματήσετε και να αποθηκεύσετε ή να ακυρώσετε την υποβολή σας.


ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ: Περιγράψτε το τεκμήριό σας - Σελίδα 2πίσω στο ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕαρχή

Οι πληροφορίες που θα συμπληρώσετε σε αυτές τις δύο σελίδες θα σχηματίσουν την εγγραφή μεταδεδομένων που θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανακτούν το τεκμήριό σας μέσω των μηχανών αναζήτησης. Όσο περισσότερα μεταδεδομένα, τόσο πιο εύκολα θα "εντοπίζεται" το τεκμήριό σας, γι'αυτό σας παρακαλούμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να συμπληρώσετε όσο περισσότερα πεδία μπορείτε σχετικά με το τεκμήριο.

Συγγραφέας:

Μπορεί να είναι ένα άτομο, οργανισμός ή υπηρεσία υπεύθυνη για τη δημιουργία ή συνεισφορά στο περιεχόμενο του τεκμηρίου. Κάνοντας κλικ στο κουμπί "Προσθέστε περισσότερα" μπορείτε να προσθέσετε όσους συγγραφείς χρειάζεται.    Παραδείγματα:

Author submit


Τίτλος:

Εισάγετε τον πλήρη τίτλο με τον οποίο θα πρέπει να αναγνωρίζεται το τεκμήριο. Όλα τα τεκμήρια του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ πρέπει να έχουν έναν τίτλο!

title submit


Άλλοι τίτλοι: (σημείωση - αυτό το κουτί εμφανίζεται μόνο αν έχετε δηλώσει στην πρώτη σελίδα πως το τεκμήριο έχει περισσότερους από έναν τίτλους.)

Αν το τεκμήριό σας έχει έναν εναλλακτικό τίτλο, για παράδειγμα έναν τίτλο σε άλλη γλώσσα ή μια συντόμευση, τότε εισάγετέ τον εδώ. Παράδειγμα:

Other title


Ημερομηνία έκδοσης: (σημείωση - αυτό το κουτί θα εμφανιστεί μόνο αν έχετε δηλώσει στην πρώτη σελίδα πως το τεκμήριο έχει δημοσιευτεί ή διανεμηθεί στο παρελθόν. Αν το ΙΑ του ΔΙΠΑΕ είναι το πρώτο μέσο διανομής του τεκμηρίου, μια ημερομηνία θα αποδοθεί από το σύστημα όταν το τεκμήριο ενσωματωθεί στο αποθετήριο.)

Αν το τεκμήριό σας εκδόθηκε στο παρελθόν ή δημοσιοποιήθηκε, εισάγετε εδώ την ημερομηνία αυτού του γεγονότος. Αν δε γνωρίζετε το μήνα, αφήστε το κουτί όπως έχει, "Χωρίς μήνα". Διαφορετικά επιλέξτε ένα μήνα από το μενού. Αν δε γνωρίζετε την ακριβή ημερομηνία, αφήστε το κουτί κενό.

date of issue


Τύπος:

Επιλέξτε τον τύπο του υλικού που ταιριάζει καλύτερα στο τεκμήριό σας. Για να επιλέξετε περισσότερες από μία τιμές από τη λίστα, ίσως χρειαστεί να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο "ctrl" ή "shift".

Γλώσσα:

Επιλέξτε τη γλώσσα του περιεχομένου του τεκμηρίου. Αν η εξ ορισμού τιμή (Ελληνικά) δεν είναι κατάλληλη, κάντε κλικ στο βέλος στα δεξιά του πτυσσόμενου μενού για να δείτε μια λίστα με τις τιμές που μπορείτε να εισάγετε, π.χ.

language

Αν το τεκμήριό σας δεν είναι αρχείο κειμένου και δεν μπορείτε για αυτό το λόγο να επιλέξετε γλώσσα, τότε επιλέξτε Δεν εφαρμόζεται.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενη" για να συνεχίσετε, ή "Ακυρώστε/Αποθηκεύστε" για να σταματήσετε και να αποθηκεύσετε ή να ακυρώσετε την υποβολή σας.


ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ: Περιγράψτε το τεκμήριό σας - Σελίδα 3πίσω στο ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕαρχή

Θέμα/ Λέξεις-κλειδιά:

Παρακαλώ εισάγετε όσο περισσότερες λέξεις-κλειδιά μπορείτε για να περιγράψετε θεματικά το τεκμήριο, είτε γενικές είτε εξειδικευμένες. Όσο περισσότερες λέξεις παρέχετε, τόσο πιο πιθανό είναι πως οι χρήστες θα εντοπίσουν αυτό το τεκμήριο στις αναζητήσεις τους. Χρησιμοποιήστε ένα κουτί για κάθε λέξη ή φράση. Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα κουτιά αν κάνετε κλικ στο κουμπί "Προσθέστε περισσότερα". Παραδείγματα:

keywords

Η κοινότητά σας μπορεί να προτείνει τη χρήση ενός συγκεκριμένου λεξιλογίου ή θησαυρού. Σε αυτήν την περίπτωση, παρακαλώ επιλέξτε θέματα από αυτή τη λίστα. Μελλοντικές εκδόσεις του λογισμικού DSpace θα παρέχουν συνδέσμους προς αυτές τις λίστες.


Επιτομή:

Μπορείτε να επικολλήσετε μια επιτομή (περίληψη) σε αυτό το κουτί, ή να την πληκτρολογήσετε μόνοι σας. Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος της επιτομής. Σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε μια επιτομή για να βοηθήσετε τους χρήστες και να αυξήσετε τις πιθανότητες αναζήτησης και ανάκτησης.

Περιγραφή:

Εδώ μπορείτε να εισάγετε οποιαδήποτε πληροφορία που περιγράφει το τεκμήριο που υποβάλλετε ή σχόλια που μπορεί να ενδιαφέρουν τους χρήστες του τεκμηρίου.

Πατήστε στο κουμπί "Επόμενη" για να συνεχίσετε, ή στο "Ακυρώστε/Αποθηκεύστε" για να σταματήσετε και να αποθηκεύσετε ή να ακυρώσετε την υποβολή σας.


ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ: Φορτώστε ένα αρχείοπίσω στο ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕαρχή

Για να υποβάλλετε ένα αρχείο εισάγετε το πλήρες όνομα του αρχείου στον υπολογιστή σας που αντιστοιχεί στο τεκμήριο σας. Εαν κάνετε κλικ στο κουμπί "Περιήγηση..", τότε ένα νέο παράθυρο θα σας επιτρέψει να επθλέξετε το αρχείο από τον υπολογιστή σας. Επιλέγετε το αρχείο που επιθυμείτε και στο παραθυρικό περιβάλλον του υπολογιστή σας επιλέγετε "Άνοιγμα". Το όνομα του αρχείου πλέον εμφανίζεται δίπλα από το κουμπί "Επιλέξτε ένα αρχείο".

Εικόνα περιβάλλοντος για ανέβασμα αρχείων

Μόλις εμφανιστεί το σωστό όνομα αρχείου στο πλαίσιο εισαγωγής, κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενη" για να συνεχίσετε.

Περιγραφή Αρχείου

Αν στην αρχή της διαδικασίας υποβολής δηλώσατε πως το τεκμήριο συνίσταται από περισσότερα από ένα αρχεία, θα δείτε ένα πλαίσιο με όνομα "Περιγραφή αρχείου". Οι πληροφορίες που παρέχετε εδώ θα βοηθήσουν τους χρήστες να καταλάβουν τι πληροφορίες περιέχονται σε κάθε αρχείο, για παράδειγμα "κυρίως άρθρο" ή "εικόνες" ή "πρόγραμμα υπολογιστή" ή "σύνολο δεδομένων". Εισάγετε τις περιγραφές αρχείου για κάθε τεκμήριο και κάντε κλικ στο κουμπί "επόμενη" για να συνεχίσετε.



ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ: Μορφότυποι Αρχείωνπίσω στο ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕαρχή

Για να αρχειοθετήσετε κατάλληλα ένα αρχείο και να τού δώσετε την κατάλληλη πρόσβαση, πρέπει να γνωρίζουμε το μορφότυπό του, για παράδειγμα "PDF", "HTML", ή "Microsoft Word". Αν το σύστημα δεν αναγνωρίζει αυτόματα τον τύπο του αρχείου που φορτώσατε, θα σάς ζητηθεί να τον περιγράψετε. Αν ο τύπος του αρχείου εμφανίζεται στη λίστα που σάς δίνουμε, κάντε κλικ επάνω του και έπειτα στο "Υποβάλλετε". Αν δε βλέπετε τον τύπο σε αυτή τη λίστα, κάντε κλικ στο "Ο μορφότυπος δεν υπάρχει στη λίστα" και περιγράψτε τον τύπο στο πλαίσιο κειμένου στο κάτω μέρος της σελίδας. Βεβαιωθείτε πως γράφετε το όνομα της εφαρμογής που χρησιμοποιήσατε για να δημιουργήσετε το αρχείο και την έκδοση της εφαρμογής, για παράδειγμα "Autodesk AutoCAD R20 για UNIX".

Το αρχείο φορτώθηκε

Αφού φορτώσετε το αρχείο, ελέγξτε τις πληροφορίες στον πίνακα για να βεβαιωθείτε πως είναι σωστές. Υπάρχουν δύο επιπλέον τρόποι για να βεβαιωθείτε πως τα αρχεία σας έχουν φορτωθεί σωστά:

  • Κάντε κλικ στο όνομα του αρχείου. Αυτό θα ανοίξει το αρχείο σε καινούργιο παράθυρο, ώστε να ελέγξετε τα περιεχόμενά του.
  • Συγκρίνετε το checksum του αρχείου που εμφανίζεται εδώ με το checksum που υπολογίζετε εσείς.

Αν φορτώνετε μόνο ένα αρχείο, κάντε κλικ στο "Επόμενη" όταν βεβαιωθείτε πως το αρχείο φορτώθηκε επιτυχώς.

Αν φορτώνετε περισσότερα από ένα αρχεία , κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθέστε κι άλλο αρχείο" (αυτό θα εμφανιστεί αν "τσεκάρατε" την επιλογή "Το αρχείο συνίσταται από περισσότερα από ένα αρχεία" στη σελίδα "Υποβάλλετε: Περιγράψτε το τεκμήριό σας"). Αφού βεβαιωθείτε πως όλα τα αρχεία του τεκμηρίου έχουν φορτωθεί επιτυχώς, κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενη".

Αν φορτώνετε σελίδα HTML που συνοδεύεται από άλλα αρχεία, κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθέστε κι άλλο αρχείο" και φορτώστε όλα τα αρχεία που αναφέρονται στην σελίδα html. Αφού φορτωθούν όλα, επιλέξτε από τη στήλη "Πρωτεύον Bitstream" το bitstream ή αρχείο που είναι η σελίδα index ή η "ανώτερη" σελίδα για την ιστοσελίδα. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα συνδεδεμένα αρχεία θα εμφανίζονται σωστά στη σελίδα HTML. Έπειτα κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενη".

Checksum

Το ΙΑ του ΔΙΠΑΕ παράγει ένα checksum MD5 για κάθε αρχείο που αποθηκεύει. Χρησιμοποιούμε εσωτερικά αυτό το checksum για να επιβεβαιώσουμε την ακεραιότητα των αρχείων από την αρχή της δημιουργίας τους (το checksum ενός αρχείου δεν πρέπει να αλλάζει). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το checksum για να βεβαιωθείτε πως αυτό που λάβαμε είναι όντως αυτό που φορτώσατε.

Αν θέλετε να επιβεβαιώσετε την ακεραιότητα του αρχείου με τη χρήση checksum, κάντε κλικ στο "Εμφανίστε τα checksum" στη σελίδα "Τα αρχεία έχουν φορτωθεί". Το checksum MD5 που έχει παράγει το ΙΑ του ΔΙΠΑΕ για κάθε αρχείο που έχουμε λάβει από εσάς θα εμφανιστεί στα δεξιά του ονόματος του αρχείου. Έπειτα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τοπικό πρόγραμμα για να παράγετε τα δικά σας checksum για αυτά τα αρχεία, και να επιβεβαιώσετε πως τα δικά σας αποτελέσματα ταιριάζουν με τα δικά μας. Στα περισσότερα συστήματα τύπου UNIX (συμπεριλαμβανομένου του Mac OS X), χρησιμοποιήστε το md5sum. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε "md5sum MYFILE" για κάθε αρχείο που θέλετε να ελέγξετε. Η περίληψη θα εμφανιστεί στην οθόνη σας. Σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν Windows, τα εργαλεία MD5 είναι διαθέσιμα δωρεάν: δοκιμάστε md5 (από http://www.fourmilab.ch/md5/), ή md5sum, διαθέσιμο από το πακέτο textutils της Cygwin (http://www.cygwin.com/). Όλες αυτές οι λειτουργίες θα πρέπει να τρέξουν από γραμμή εντολών. Το μήνυμα που θα εμφανιστεί μετά τη χρήση του εργαλείου md5 στο τοπικό αντίγραφο του αρχείου που προσπαθείτε να φορτώσετε θα πρέπει να είναι πανομοιότυπο με αυτό που αναφέρει το ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.


ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ: Αξιολόγηση Υποβολήςπίσω στο ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕαρχή

Αυτή η σελίδα σάς επιτρέπει να ελέγξετε τις πληροφορίες που εισήγατε για να περιγράψετε το τεκμήριο. Για να διορθώσετε ή να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες, κάντε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί στα δεξιά, ή χρησιμοποιήστε τα οβάλ κουμπιά στο πάνω μέρος της σελίδας για να μετακινηθείτε στις σελίδες υποβολής. Όταν βεβαιωθείτε πως η υποβολή είναι εντάξει, κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενη" για να συνεχίσετε.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Ακυρώστε/Αποθηκεύστε" για να σταματήσετε και να αποθηκεύσετε τα δεδομένά σας ή για να ακυρώσετε την υποβολή σας.


ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ: Άδεια Creative Commonsπίσω στο ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕαρχή

Στο στάδιο αυτό μπορείτε να επιλέξετε να δώσετε μια άδεια Creative Commons στο τεκμήριο που υποβάλλετε. Οι άδειες creative commons είναι οι καταλληλότερες για να προσδιορίσετε τη χρήση του έργου σας προς τρίτους. Η Βιβλιοθήκη του Διεθνούς Πανεπιστημίου, σας συνιστά ανεπιφύλακτα να τις χρησιμοποιήσετε.


ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ: Άδειαπίσω στο ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕαρχή

Το ΙΑ του ΔΙΠΑΕ χρειάζεται να έχει την σύμφωνη γνώμη σας για την μη-αποκλειστική άδεια διανομής πριν το τεκμήριό σας εμφανιστεί σε αυτό. Παρακαλώ διαβάστε την άδεια προσεκτικά. Αν έχετε ερωτήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Διαχειριστή του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.


ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ: Η Υποβολή Ολοκληρώθηκεπίσω στο ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕαρχή

Τώρα που η υποβολή σας έχει εισαχθεί επιτυχώς στο σύστημα, θα περάσει από διάφορα στάδια που έχουν οριστεί για τη συγκεκριμένη συλλογή στην οποία έγινε η υποβολή. Μερικές συλλογές απαιτούν κάποια βήματα ελέγχου της υποβολής, ενώ άλλες την αποδέχονται αμέσως. Θα λάβετε ειδοποίηση μέσω e-mail μόλις το τεκμήριό σας ενταχθεί στη συλλογή, ή αν για κάποιο λόγο υπάρξει πρόβλημα με την υποβολή σας. Αν έχετε απορίες σχετικά με τα βήματα που ακολουθούνται σε μια συγκεκριμένη συλλογή, παρακαλώ επικοινωνήστε απευθείας με τον υπεύθυνο διαχείρισης της κοινότητας. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση της υποβολής σας πηγαίνοντας στη σελίδα το Προφίλ μου.


HANDLESαρχή

Όταν το τεκμήριό σας ενταχθεί στο σύστημα, τού αποδίδεται ένα μόνιμο URL. Αυτό σημαίνει ότι, αντίθετα με τα περισσότερα URL, αυτό το αναγνωριστικό δε θα αλλάξει όταν το σύστημα μεταφερθεί σε νέο εξοπλισμό ή αν γίνουν αλλαγές στο σύστημα. Το ΙΑ του ΔΙΠΑΕ αναλαμβάνει την ευθύνη της συντήρησης αυτού του αναγνωριστικού, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ασφαλώς όταν παραπέμπετε σε αυτό σε δημοσιεύσεις. Τα μόνιμα url αποδίδονται σύμφωνα με το σύστημα Handle, ένα περιεκτικό σύστημα που αποδίδει, διαχειρίζεται και δημιουργεί συνδέσμους προς μόνιμα αναγνωριστικά, γνωστά ως "handles," για ψηφιακά τεκμήρια και άλλες πηγές του Διαδικτύου. Το Handle System διαχειρίζεται από το Corporation for National Research Initiatives (CNRI), που αναλαμβάνει, προστατεύει και προωθεί την έρευνα για το δημόσιο συμφέρον.


Το Προφίλ μουαρχή

Αν είστε εξουσιοδοτημένος από το σύστημα να υποβάλλετε τεκμήρια ή να επιβλέπετε κάποια συλλογή ή αν είστε μέλος του προσωπικού και υπεύθυνος/η για κάποια συλλογή του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ ή για τη συντήρηση των μεταδεδομένων, θα έχετε σελίδα το Προφίλ μου. Εδώ θα βρείτε:

  • μια λίστα με τις υποβολές σας που είναι υπό εξέλιξη - από αυτήν τη λίστα μπορείτε να συνεχίσετε την υποβολή σας αν τη διακόψατε ή να την ακυρώσετε και να αποσύρετε το τεκμήριο.
  • μια λίστα με υποβολές τις οποίες επιβλέπετε ή έχετε κάποια συνεργασία με άλλους σχετικά με αυτές
  • μια λίστα με υποβολές που περιμένουν από εσάς κάποιες ενέργειες (αν έχετε κάποιο ρόλο στη ροή της διαδικασίας).
  • ένα σύνδεσμο προς μια λίστα τεκμηρίων που έχετε υποβάλει και που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.


ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣαρχή

Αυτή η σελίδα σάς επιτρέπει να αλλάξετε τις πληροφορίες που έχουμε για σας. Πρέπει να κάνετε log-in πρώτα στο σύστημα και έπειτα θα μπορέσετε να αλλάξετε τα στοιχεία σας.


ΛΑΒΕΤΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ E-MAILαρχή

Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν ως συνδρομητές κάποιας συλλογής για να λαμβάνουν καθημερινά ειδοποιήσεις μέσω e-mail για νέα τεκμήρια που προστίθενται στις συλλογές. Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν σε όσες συλλογές επιθυμούν. Για να εγγραφείτε:

  • πηγαίνετε στη σελίδα εγγραφής στο ΙΑ του ΔΙΠΑΕ κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο "Πατήστε εδώ" της αρχικής σελίδας (βρίσκεται στο επάνω μέρος)
  • συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής
  • πηγαίνετε στη συλλογή για την οποία θα θέλατε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μέσω e-mail, και κάντε κλικ στο κουμπί "Εγγραφείτε" (επαναλάβετε το ίδιο για άλλες συλλογές)
  • για να επεξεργαστείτε τις συνδρομές σας, κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Ενημέρωση μέσω e-mail".

ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΒΟΗΘΕΙΑ...

αρχή

Για βοήθεια σχετικά με τη χρήση του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ και ερωτήσεις για το συγκεκριμένο δικτυακό τόπο, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Διαχειριστή του ΙΑ του ΔΙΠΑΕ.

Για γενικές πληροφορίες και νέα για το λογισμικό DSpace, επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο του DSpace.